Till Växjö Linnaeus Science Park startsida

Största värdet av digitalisering ligger framför oss

Nyhet

Techbranschen växer i hela landet och kan nu betraktas som en basnäring i svensk ekonomi. Tillväxten inom techbranschen i Kronobergs län är hög jämfört med landet i helhet och även jämfört med Stockholm. Likaså är utvecklingstakten hög i Kronobergs län. Christina Ramm-Ericson, näringspolitisk chef för TechSverige, gav oss idag ett utdrag ur rapporten ”TECH – Sveriges nya basindustri” i vårt tech-seminarium.

Efter Christinas genomgång följde en panel- och publikdiskussioner kring framgångsfaktorer, utmaningar och framtidssatsningar. I panelen deltog

  • Catarina Bachér, koordinator för Digitri – Linnéregionens IT-Hub
  • Björn Lundsten, VD Softwerk AB
  • Kajsa Lüning, HR chef Visma Spcs
  • Pontus Berglund, digitaliseringschef Växjö kommun

Varför det går så bra i Kronoberg tror panelen är samarbeten och att det skapats en community, att man gillar att vara med likasinnade. I regionen finns tillräckligt många företag för att man ska kunna ha hela sitt yrkesliv och göra karriär inom tech men faktiskt bo kvar här. Vi har också en bra kvalitet på många av techbolagen, flera stora bolag som skolar väldigt duktiga it-arkitekter och it-ledare. Flera av dessa premierar personal med genomförd högre utbildning samt knyter kontakter genom sommarjobb och timanställningar långt innan examen. Väntar man tills efter examen har många av de bästa redan handplockats för internationella kontrakt. Då det är svårt att konkurrera med nationella och internationella löner i vår region måste man istället erbjuda andra värden till medarbetarna.

Även om man ser vissa utmaningar i kompetensförsörjningen framåt är det viktigt att vi inte plockar bort personer från utbildningar genom att erbjuda dem jobb, utan att vi hittar fler vägar in och börjar väcka intresse för tech tidigt för att få fler att välja branschen. Kanske behövs det ett statligt eller kommunalt ansvar för att få kontinuitet i verksamheter som väcker nyfikenhet för it och tech hos barn och unga? Ideella krafter gör många bra insatser, men är svåra att få hållbara över tid.

Kanske ska vi sluta se techbranschen som en egen bransch och istället se tech som en del i alla verksamheter? Alla branscher kommer ju mer eller mindre att digitaliseras. Genom samarbeten kan vi förbättra och lyfta alla branschers kompetens inom tech. Framgångsrika företag byggs ju ur en bra grundidé som kan handla om nästan vad som helst, men där tech sedan kan appliceras för att göra produkter och tjänster mer effektiva och kundanpassade. Och därmed mer lönsamma.

Arrangörer av techseminariet var TechSverige och Växjö Linnaeus Science Park.