Till Växjö Linnaeus Science Park startsida

Mänskliga brandväggar

Nyhet

Dagens Digibrunch hade temat "Security Awareness - mänskliga brandväggar" och startade med informationen att Sverige är ett av de mest digitaliserade länderna i världen. Mycket är bra med det, men när det går fel och kriminella handlingar genomförs kostar det verksamheter enormt mycket pengar varje år.

Hackare letar alltid efter sårbarhet och då det är mycket lättare att hacka en människa än en brandvägg härleds inte mindre än 85 % av alla incidenter till mänsklig faktor. 94 % all skadlig kod levereras via e-post och de skadliga länkar vi klickar på mest är meddelanden som handlar om att kontrollera planerade semesterveckor, gratisprodukter eller att det är bråttom och ser ut att komma från VD.

Det vi måste göra på arbetsplatsen är att träna för att ge medarbetarna förutsättningar att upprätthålla ett önskat beteende. Råd från föreläsare Marcus Örvén, Nimblr AB på dagens Digibrunch:

  • Prata om säkerhet på arbetsplatsen
  • Träna i en säker miljö
  • Håll programvarorna uppdaterade
  • Använda säkrare lösenord
  • Förvänta er det värsta

Människor gör rätt, när de vet hur man gör rätt!

Marcus Örvén, Key Account Manager/Nimblr AB