Till Växjö Linnaeus Science Park startsida

Digitala tvillingar mot mobbning

Nyhet

Varje år utsätts 60 000 barn för mobbning i svenska skolor och i takt med att alltmer tid tillbringas online har utsattheten ökat. Kan innovation, data och artificiell intelligens vara en snabb och smart hjälp för att stoppa mobbningen?

Rune Eide, Senior Business Developer Tietoevry Create, presenterade på dagens Digibrunch forsknings- och utvecklingsprojektet Digitala tvillingen mot mobbning. En världsunik simuleringsmodell av den svenska skolan för att skapa ett underlag för förebyggande preventivt arbete mot mobbning.

Personer som har blivit utsatta för mobbning i skolan har visat sig i vuxen ålder ha sämre inkomster, större andel är arbetslösa och man löper större risk för depression och självmord. Så att ta tag i problemet gäller inte bara skolmiljön, utan påverkar individens framtida liv och hela samhället.

I korthet går projektet ut på att samla in stora mängder av anonyma data från barn, lärare och föräldrar. Vidare skapas digitala modeller av de fysiska skolorna där man sedan kan simulera och testa olika åtgärder för att förutse en åtgärds effekt. Man kan tex titta på vad som händer om…

  • en klass med hög frånvaro får en förändrad klassrumsmiljö
  • man gör fysiska förändringar av skolgårdens utformning
  • vi anställer ytterligare en skolkurator eller skolsyster

Projektet kombinerar moderna digitala lösningar, forskning om mobbning och ett systematiskt trygghetsarbete för att skapa tryggare skolmiljöer i Sverige. Projektet som har pågått ett av två planerade år är ett samarbete mellan Friends, TietoEVRY och Örebro Universitet.

Läs mer om projektet på Friends webbplats - friends.se/projekt. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ett event under Digitala veckan. Arrangörer var Digitri, Växjö Linnaeus Science Park och Almi.