Till Växjö Linnaeus Science Park startsida

Möt vår nya intern, Tadj från Karibien

Nyhet

Tadj Cazaubon har ett internship i ett år hos oss på Växjö Linnaeus Science Park. Han kommer från en liten ö i Karibien som heter S:t Lucia.

- Jag flyttade därifrån när jag var 18 år, till Södertälje för att studera. S:t Lucia hade inget universitet så det var därför jag valde Sverige. Alternativet hade varit att åka till Storbritannien och göra militärtjänst en tid för att få tillgång till studier. S:t Lucia är en före detta brittisk koloni och därför fungerar det så.

- När jag kom till Sverige behövde jag bo här i två år innan jag kunde få svenskt personnummer och bli berättigad studiemedel. Det blev en tuff tid utan bankkonto eller möjlighet att kunna signera något. Jag kom i kontakt med en professor i Linköping gällande ett projekt som han arbetade med och det är samma projekt som jag nu fortsätter på hos Växjö Linnaeus Science Park. Så småningom fick jag mitt medborgarskap och ansökte och kom in på Linnéuniversitetet.

Hösten 2021 flyttade Tadj till Växjö för att läsa datavetenskap något han drömt om länge. Hur kommer det sig att det blev just detta ämne?

- Alla delar av kroppen kommer i kontakt med datavetenskap och teknik i det samhälle vi lever i idag. Dessutom är det så nära magi man kan komma. Om jag vinkar med min arm här kan något hända på andra sidan jorden.

Som intern hos Växjö Linnaeus Science Park kommer Tadj mäta vädret på ett begränsat område för att snabbt kunna läsa av utvecklingen.

- Jag mäter vädret med noggrannhet genom att fotografera molnens rörelse och räkna samman den data med mätdata på luftfuktighet och temperatur. På så vis kan jag på lokala platser utläsa exakt hur vädret är och hur det kommer att röra sig.

Den teknik som används för väderläsning idag är med satelliter och tar 9 timmar att registrera. Tadj menar att då riskerar vädret redan ändrats. Med både kamera och mätdata kan vädret säkerställas på ett billigt, snabbt och noggrant sätt.

- Med den information som jag får in kan jag kartlägga hur molnen rör sig och hur vädret kommer att förändras framåt. Tekniken är bra att använda i samband med industrier kring skog och trä. Lantbruk och solcellssystem har också nytta av den sortens mätteknik. Det har funnits liknande system för mätning av väder men de kostar betydligt mer än den teknik jag använder mig av.

Nu är Tadj i full gång att starta upp arbetet och i höst får vi ta del av det spännande resultatet. Håll utkik på vår hemsida i augusti.