Till Växjö Linnaeus Science Park startsida

Snart testar vi nytt sätt att övervaka vädersituationen

Nyhet

Växjö Linnaeus Science Park har sedan tidigare i år en praktikant, Tadj Cazaubon, som dels jobbar inom verksamheten, dels fullföljer sina studier på Linnéuniversitetet i Växjö.

Tadj arbetar med ett IoT-projekt som går ut på att mäta väder med hjälp av bild- och dataanalys, vilket är något som han redan började jobba på när han 2021 kom till Sverige, i samarbete med en professor vid Linköpings universitet. Sedan dess har han studerat mer programmering och arbetat med att förbättra utrustningen för att göra mätningarna mer tillförlitliga.

- Förut tog resultatet från varje körning 4 minuter och 30 sekunder att utläsa och nu efter förbättringar tar det 16 sekunder. Det ger en mer exakt mätning av det väder som är just för tillfället.

Men vad handlar projektet om då?

Projektet syftar till att mäta väder med hjälp av molnen och molnens rörelse genom att fotografera molnen och räkna samman den data med mätdata på luftfuktighet och temperatur. Det ger en exakt mätning av vädersituationen på avgränsade platser och hur det kommer att förflytta sig i närtid.

Den teknik med satelliter som används för väderläsning idag tar 9 timmar att registrera. Tekniken som används i projektet blir både billigare, snabbare och mäter med större noggrannhet.

- Med den information som jag får in kan jag kartlägga hur molnen rör sig och hur vädret kommer att förändras framåt. Tekniken är bra att använda i samband med industrier kring skog och trä. Lantbruk och solcellssystem har också nytta av den sortens mätteknik.

I sommar har mycket av tiden gått åt till att förbättra mätinstrumentet. Tadj har bytt programmeringsspråk och förfinat utrustningen med bättre kretskort och en mer effektiv kamera.

- Utrustningen har olika funktioner. Det finns tre olika sensorer som mäter luftfuktighet, lufttryck och temperatur och sedan kameran som fotograferar bilder. Bilderna som kameran tar blir konvexa, vilket gör att mätningarna inte blir exakta.

Detta spännande projekt fortsätter under hösten och en ny uppdatering kommer om inom kort då vi även hoppas att en väderstation sitter uppe och att Tadj är i full gång med sina analyser.

Hör gärna av er om ni är intresserad av mer information eller vill komma och besöka Tadj i sitt arbete som intern hos oss på Växjö Linnæus Science Park.