Till Växjö Linnaeus Science Park startsida

Växjö Linnaeus Science Park inleder samarbete med AI Sweden

Nyhet

Växjö Linnaeus Science Park har inlett ett samarbete med AI Sweden, det nationella centret för tillämpad AI. Samarbetet startade med ett event där aktörer från AI Sweden tillsammans med Växjö Linnaeus Science Park, akademi, offentlig sektor och företag öppnade upp för intressanta samtal kring hur tekniken kan möjliggöra ökad effektivisering och stärkt konkurrenskraft.

Växjö Linneus Science Parks samarbete, med AI Sweden, kommer att främja innovation och hållbar utveckling och innebär en större etablering av tillämpad artificiell intelligens (AI). AI Sweden är en samlingspunkt för över 120 partners från offentlig och privat sektor samt akademin. Genom detta nätverk bidrar Växjö Linnaeus Science Park till att främja användningen av AI bland företag och organisationer i Kronobergs län. Tillsammans strävar vi efter att skapa hållbart värde och lösa samhällsutmaningar med hjälp av AI.

- AI är en kraftfull teknik under stark framfart som skapar nya möjligheter för svenska företag. Genom att bygga kunskap och ta steg mot användning av AI kan vi främja innovation, öka produktivitet och förbättra konkurrenskraft. Samarbetet med AI Sweden ger olika organisationer möjligheten att skapa en ökad förståelse och strategiskt implementera AI för att maximera dess värde, säger Fredrik Lindblad, vd för Växjö Linnaeus Science Park.

Under en tid har Växjö Linnaeus Science Park och AI Sweden diskuterat möjligheterna med ett samarbete och starten är mycket efterlängtad. Det kommer att finnas en resurs på plats på Växjö Linnaeus Science Park som jobbar nära AI Sweden för att möta de behov som finns inom företag inom regionen. Resursen kommer att inrikta sig på att sprida kunskap och skapa nätverksmöjligheter där företag och offentlig sektor kan få stöd och hjälp att driva frågorna internt i respektive organisation.

Det var ett stort intresse kring det välbesökta eventet ”AI som möjliggörare” som drog besökare från både offentlig sektor och näringsliv. Samtalen som handlade om både möjligheter och utmaningar startade många diskussioner och tankar hos deltagarna som fick nya perspektiv och ett stort mått av insikt med sig hem. Medverkande var förutom Växjö Linnaeus Science Park, AI Sweden, Adda, Sydsvenska Handelskammaren, Linnéuniversitet och Gimic.

Några av deltagarna kommenterar dagen

- Fasiken vilken spännande förmiddag! Jag tycker att det är så intressant att lyssna på människor som vet vad de pratar om. Det är jätteroligt att Växjö Linnaeus Science Park startar upp ett samarbete! Jag tror att alla som var här idag redan är lite frälsta men vi vet inte riktigt på vilket sätt vi kan jobba med det här. Då var det jättebra att se olika branscher och goda exempel på hur det går att jobba med AI, säger Anna Persson från Re-Sourse

- För att stärka vår konkurrenskraft och erbjuda bästa karriärvägar på Södra är AI en stor möjliggörare. Vi ligger redan långt fram i vår bransch, men det finns så mycket mer vi kan göra. Samarbetet mellan AI Sweden och Växjö Linnaeus Science Park är en bra plattform för oss att bygga vidare på som vi gärna medverkar i, säger Cristian Brolin, från Södra.