Hållbart byggande med hjälp av digitala tvillingar
Digitala tvillingar kan vara nästa steg i den digitala utvecklingen av samhället och något som många vill jobba med. Björn Eliasson, affärsutvecklare inom Smarta staden, är övertygad om att digitala tvillingar kan förenkla för både byggprocesser, underhåll och klimatsmart byggande.
En digital tvilling är en digital kopia av något verkligt. Tekniken används för att visualisera data, göra simuleringar och övervaka det som speglas.
Bara inom området Hållbar byggnation finns det i princip oändliga användningsområden för digitala tvillingar, allt från driftoptimering och värmedistribution, underhåll, säkerhet, redundans, flexibilitetsplanering, till möjligheten att arbeta förberedande i tekniskt komplexa och känsliga miljöer. Digitala tvillingar möjliggör simulering, analys och optimering av sin fysiska motsvarighet genom att till exempel kombinera data från mätningar, sensorer och modeller.
Om du har en digital tvilling med uppdaterade data kan du enkelt se vilken typ av underhåll som behöver åtgärdas i samband med ett fel. Det kan bespara dig en hel del möda med resor och test. Erfarenheter från fastighetsbranschen är att man ofta missar att arbeta med uppdateringen av ritningarna. Industrin har ställt krav på fastighetssystem som fortfarande inte går att leva upp till. Med hjälp av digitala hjälpmedel som är kopplade till datakällor kan detta avhjälpas och på så sätt bädda för dataanvändning som skapar helt nya förutsättningar. Den digitala tvillingen blir då ett kraftfullt verktyg för att förbättra förståelsen för och hanteringen av komplexa system, genom att kombinera verkliga data med avancerad analys.
En digital tvilling är en möjlighet att på ett mycket enklare sätt ta till sig data. I samband med en nybyggnation kan en digital tvilling spela en avgörande roll vid utvärdering. Med en billig prototyp på byggnationen är det lätt att bilda sig en uppfattning om färdig produktion. Det är en möjlighet att på ett enkelt sätt följa, anpassa och kan skapa ett större engagemang genom hela byggprocessen. Det blir lättare att upptäcka fel och billigare att åtgärda dem.
Den digitala tvillingen kan även utgöra ett gott stöd i arbete med återbruk, genom att samla data och dokumentera allt material som används. Det är ett nyttogörande verktyg både för kommuner, fastighetsägare och företag.
Vill du prata mer med oss om Digitala tvillingar i samband med hållbart byggande och Smarta staden, kontakta Björn Elliasson