Företaget Gimic använder AI för att kvalitetssäkra fordonsindustrin
Genom AI och bildanalys effektiviserar Gimic industriproduktion och säkerställer kvalitet. Bolaget, som startade i vår inkubator, har idag stora kunder som Volvo och Scania och siktar på fortsatt expansion.

Henrik Arvsell är vd på företaget Gimic
Företaget Gimic, ett tidigare inkubatorföretag, omsätter idag 15 miljoner kronor och har nått framgång genom teknikintresse, nyfikenhet och ihärdigt arbete. Gimic arbetar med AI Sweden och integrerar AI-teknik i sin verksamhet för att effektivisera industriproduktion genom maskininlärning.
- Vi jobbar med bildanalys för att spåra avvikelser och säkerställa kvalitet. Vår teknik kan enkelt integreras i befintliga processer, säger Henrik Arvsell, vd sedan 2022.
År 2017 startade Marcus Nilsson, verksamheten. Med ett stort kunnande, intresse för bildanalys, en mängd idéer om hur tekniken kunde användas startade han en lång resa. Marcus fick hjälp av inkubatorn som förfinade affärsidén och gav stöd i processen.
Henrik Arvsell såg potentialen i bolaget som kund innan han tillträdde som vd. Han beskriver Gimics affärsidé som att använda bildanalys för att upptäcka defekter på industriprodukter. Tekniken, som började med att analysera äpplen, används idag inom fordonsindustrin och hos stora kunder som Volvo Lastvagnar, Scania och Alfa Laval.
Bolaget har åtta anställda och planerar att växa, särskilt med fler AI-tekniker. Deras plattform gör inspektionsmodeller mer tillgängliga och säkerställer kvalitet och spårbarhet.
- Vi ser AI som en självklarhet för framtidens industri. Vårt samarbete med AI Sweden hjälper oss att ligga i framkant. Där får vi hjälp med expertis och nätverk, säger Henrik.
Han förklarar vidare att med AI kan man mer effektivt lära mjukvaran vad man är ute efter. Det hade tagit för lång tid att göra detta på traditionellt vis. AI effektiviserar traditionella processer och företag kan använda tekniken på olika nivåer, exempelvis för att optimera personalutnyttjande och minimera risker i industrin. Digitalisering är avgörande för att företag ska fortsätta vara konkurrenskraftiga.
I sågverksindustrin används AI exempelvis för att förhindra driftstopp och förbättra arbetsmiljön genom tidiga varningar. Henrik menar att det enklaste sättet att se behovet är att analysera sin resultaträkning. Vad behöver bli bättre? Ibland räcker det att automatisera och digitalisera utan att gå hela vägen till AI.
- Det kan vara så enkelt som att använda AI-drivna assistenter i Microsoft Office för att effektivisera administrativa uppgifter, men inom produktion handlar det om att optimera processer och minska risker, förklarar han.
- Tekniken lär vi oss, men framgång bygger på nätverk och förankring hos rätt personer, menar Henrik.
Slutligen betonar han vikten av utveckling för företag som vill vara konkurrenskraftiga. Företag som inte växer, krymper. Allt runt omkring oss utvecklas, och för att behålla vår välfärd måste vi fortsätta ligga i framkant.