Till Växjö Linnaeus Science Park startsida

Ny idé och ihärdigt arbete lönade sig

Nyhet

På ett kontor i Stockholm sitter Marcus Öhrner och Carl Johansson som driver startup-företaget Unseald. Som studenter på Linnéuniversitetet kom de på affärsidén med styckköp av tidningsartiklar. De var själva trötta på att ständigt behöva skapa prenumerationer för att kunna läsa enskilda artiklar på nätet. Idén tog dem senare till inkubatorn och vidare till vinst i Venture Cup.

Det startade som en rolig idé för de två studenterna. De kom båda från annan ort och hade flyttat till Växjö för att plugga ekonomi. Endast två veckor in på terminen fann de varandra i gemensamma intressen kring bolag och aktier. Tanken på att starta en verksamhet med styckköp av artiklar kom utav behovet att slippa köpa hela prenumerationer när de endast ville läsa enstaka nyhetsartiklar.

- Vi besökte ett av de stora mediehusen och pitchade vår idé, men blev totalt ratade. De sa att idén inte var ny och att den inte skulle generera några intäkter.

Marcus och Carl gav inte upp. Tvärtom gjorde de en marknadsundersökning för att ta reda på hur de behövde arbeta om sin idé och det visade sig att behovet hos mediehusen var att få fler prenumeranter. Då ändrades produktmodellen och det blev tre tjänster.

- Den idé vi knäckte var att använda styckköp för att få fler prenumeranter.

Istället för att enbart fokusera på prenumeranter kunde tidningshusen tillgodose olika behov hos läsaren. Unseald anpassade produkten efter de behov läsaren hade och gjorde det möjligt för tidningen att nå nya målgrupper – utan att påverka de läsare som var mest benägna att bli prenumeranter. Istället för långa och krångliga ”onboarding-flöden” som konsumenten går igenom vid uppstart av prenumeration, skulle det räcka med att betala med ett enda klick för att läsa de artiklar man ville.

Unseald började även leverera statistik och dataanalys vilket gjorde att de nu kunde leverera en produkt där tidningarna skulle hitta läsare bland nya målgrupper och på så vis få fler prenumeranter.

De kom i kontakt med inkubatorn och fick hjälp av en affärsutvecklare för att förstå prenumeranternas behov ytterligare. De fick också ett värdefullt kontaktnät med bland annat jurist och hjälp med att hitta investerare.

- När vi skulle bygga tjänsten behövde vi teknisk kompetens. Den kontakt som vi fick då var även investerare. Inkubatorn var en speciell plats för oss där fick gemenskap med andra som också var i samma situation

Venture cup

Genom inkubatorn fick Marcus och Carl upp ögonen för Venture Cup och bestämde sig för att ställa upp i Venture Cups idétävling där de hamnade på topp 20 i Region syd. Det gjorde att de blev motiverade att även söka in till den stora Venture Cup tävlingen Best Traction som de vann.

Vinsten blev en bra validering av tredje part som gav oss bättre förutsättningar att få investeringar och att lyckas bättre.

Växjö Linnaeus Science Park har idag ett partnerskap med Venture Cup som innebär arrangemang som feedbackträffar och möjlighet att ge stöd åt entreprenörer och företag inom vår region. Idag är Unseald ett framgångsrikt företag och Marcus och Carl menar att framgångarna har tydlig koppling både till Linnéuniversitetet, inkubatorn och till de nätverk och förutsättningar som finns häromkring i Kronoberg.