Tidigare vinnare: WardLin om resan efter Innovationstävlingen
Vad händer egentligen efter att man vunnit Innovationstävlingen? Vi frågade Ahmad Fahd, grundare av WardLin och vinnare av Innovationstävlingen år 2024, om hur det varit att gå från idé till inkubatorföretag – och vart de står idag.

Hur har tiden efter vinsten i Innovationstävlingen varit för er på WardLin?
Tiden har gått otroligt fort – det känns inte som att det redan har gått ett år. Men det är en enorm skillnad mellan hur det var före och efter att vi kom in i inkubatorn.
Tidigare arbetade vi mycket internt och saknade både rätt nätverk och sammanhang. Tack vare inkubatorn och den rådgivning vi fått har vi nu tillgång till experter som hjälpt oss utvecklas. Ett tydligt exempel är min pitch – den var tidigare 20 sidor lång, men med hjälp av rådgivningen och utbildningarna här har jag lärt mig att fokusera och förmedla budskapet mer effektivt. Det var svårt i början när man ville säga allt på en gång, men marknaden fungerar inte så. Inkubatorn har hjälpt oss att tänka rätt och nå en mer professionell nivå.
Pitchen har inte bara varit viktig för att kunna presentera idén kortfattat, utan också för att bygga nätverk – till exempel genom vårt arbete med Envirdian App. Det projektet startade redan 2024, men vi riktade oss fel från början och kontaktade kommunen. Genom inkubatorn fick vi istället rådet att vända oss till skolor, vilket visade sig vara helt rätt väg. Idag har vi ett bredare nätverk.
Hur har det varit att vara en del av inkubatorn och vilket stöd har varit mest värdefullt?
Det mest värdefulla har varit stödet från mina affärsutvecklare, Hans Svegmar och Marie-Louise Eriksson – de är fantastiska. Jag har haft tur som får arbeta med dem. Även Nyföretagarcentrum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Almi
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har varit viktiga i uppstartsfasen, men Hans och Marie-Louise har hjälpt mig att bygga vidare och ta nästa steg. De vill verkligen att jag ska lyckas.
När jag har suttit med Hans har jag ibland känt mig osäker, men han har stöttat mig hela vägen. De följer upp, skickar mejl, påminner mig – det känns som att någon verkligen bryr sig och vill mitt bästa. Jag har också fått hjälp med viss typ av finansiering, som exempelvis Kronanlånet. Det affärsutvecklingsstöd jag fått har varit ovärderligt.
Dessutom har jag genom inkubatorn lärt känna andra entreprenörer. Genom Re:Play Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., ett annat inkubatorföretag, fick jag insikt i hur man kan samarbeta med skolor. Jag har också lärt känna personer som Pontus och Stefanos – kontakter jag aldrig hade fått annars. Det är svårt att hitta rätt människor på egen hand, men i inkubatorn blir det möjligt.
“Jag tror att alla som jobbar med innovation behöver en inkubator. Du når inte samma framgång på egen hand. Har du en färdig produkt och mycket kapital kan du kanske klara dig själv, men om du jobbar med innovation och nya idéer är chansen mycket mindre utan en inkubator,” berättar Ahmad.
Var står ni idag i er resa – och vad har hänt i företaget sedan tävlingen?
Innan tävlingen fokuserade vi mycket på ett specifikt projekt. Efter att jag vann och träffade affärsutvecklarna här, beslutade vi att pausa det projektet – trots att vi redan investerat mycket i det. Det var inte rätt väg, och det är en viktig lärdom. I efterhand ångrar jag att vi la mycket resurser på fel sak.
Idag har vi två produkter klara och vi jobbar snabbt framåt. Som jag förstått det kommer nästa steg vara att få hjälp med försäljning, och vi är på god väg. Vi ska även börja pitcha för investerare – det finns många möjligheter här.
"Att driva företag på egen hand kan vara tufft. Det finns dagar då man känner sig nedstämd och tappar hoppet, särskilt när man får många nej från potentiella kunder. Men här finns alltid någon som förstår, som kan ge råd eller öppna en ny dörr. Det är det som gör inkubatorn så viktig – dörren in till ett helt system av stöd och möjligheter,"
säger Ahmad.
Vill du också ta nästa steg med din affärsidé? Innovationstävlingen 2025 är öppen – skicka in din affärsidé och tävla du också!