Till Växjö Linnaeus Science Park startsida

AI Sweden finns i Kronobergs län

Nyhet

AI Sweden, Sveriges ledande icke vinstdrivande organisation för tillämpad artificiell intelligens, har nyligen etablerat sig i Kronobergs län genom ett nära samarbete med Växjö Linnaeus Science Park. Organisationens mål är att accelerera användningen av AI i hela landet, för att stärka både den privata och offentliga sektorns konkurrenskraft och effektivitet. Genom att etablera sig i Växjö, öppnar AI Sweden dörrarna för nya samarbeten och innovationer i regionen.

Behovskartan: Förstå framtida behov i elsystemet med hjälp av AI

Ett av AI Swedens spännande initiativ är Behovskartan Länk till annan webbplats., ett verktyg som syftar till att förstå framtida elbehov, utmaningar och möjligheter i elsystemet. För sju år sedan tyckte vi i Sverige att vi var färdiga med utbyggnaden av elnätet, men sedan dess har det hänt mycket. Nu pågår en elektrifiering för fullt inom inom många olika branscher och den ställer nya krav på vårt elnät. Behovskartan sammanställer och visualiserar uppskattningar av framtidens elkonsumtion och effektbehov med hjälp av AI. Data som modellen bygger på kommer från publika datakällor samt från deltagande parter i projektet.

Här kan du läsa mer om projektet Länk till annan webbplats.
Lyssna på AI Sweden podcast om Behovskartan.se Länk till annan webbplats.

AI Swedens språkmodell GPT-SW3 nu tillgänglig för alla

Nu gör AI Sweden den första stora språkmodellen för de nordiska språken, GPT-SW3, fritt tillgänglig för företag och andra organisationer att använda i produkter och tjänster. Sverige som land får därmed tillgång till en grundläggande resurs som ökar vår förmåga att använda AI för att stärka konkurrenskraft och välfärd. Att använda de större globala språkmodellerna medför otydligheter kring hantering av träningsdata, licensvillkor eller att vissa bara är tillgängliga som molntjänster. GPT-SW3 är tränad på svensk text, har tydliga licensvillkor som går att finjustera för egna behov, och kan dessutom köras på egen hårdvara i tillämpningar, vilket ofta krävs av juridiska och konkurrensmässiga själ. Glädjande nog kan vi konstatera att organisationer i Kronoberg redan anammat GPT-SW3 och börjat utveckla funktioner. Bra jobbat!

Bli en del av AI Sweden

Genom att ansluta sig till AI Sweden som partner, får ditt företag eller din organisation tillgång till ett omfattande nätverk av AI-experter, unika insikter i de senaste AI-trenderna och möjligheten att delta i olika intressanta projekt. Tillsammans kan vi forma framtiden för AI i Sverige och bidra till en mer innovativ, effektiv och hållbar framtid.

Välkommen att delta på våra kommande digitala event!

Språkmodeller inom vården Länk till annan webbplats.

AI-driven cybersäkerhet Länk till annan webbplats.


För mer information, kontakta Magnus Mörstam