Till Växjö Linnaeus Science Park startsida

Unik filmvisning under Earth Week

Nyhet

Under Earth Week bjöd vi på Växjö Linnaeus Science Park in skolklasser till Växjö konserthus för en unik möjlighet att uppleva en föreställning i geodomen från Visualiseringscenter C i Norrköping. Detta var en satsning för att uppmärksamma Earth Week och teknisk innovation bland framtidens
entreprenörer.

Det var elever från årskurs tre till nio inom Växjö kommuns skolor som bjöds in och intresset var mycket stort. Totalt var det över 300 elever som besökte oss under dessa två dagar. Platserna blev tillsatta kort efter att inbjudan gått ut.

- Det är roligt att intresset för den här typen av teknik är så pass stort. Vi ser detta som en möjlighet att med hjälp av teknisk innovation öka intresset för hållbarhetsfrågor. Dagens elever är framtidens entreprenörer och för att
kunna utveckla framtidens smarta stad behöver vi verka på olika nivåer, säger Fredrik Lindblad, vd för Växjö Linnaeus Science Park.

Geodomen är en portabel dome som är 6,5 meter bred med 360 graders kupolformade skärmar. Föreställningen som visades, finns normalt att se på Visualiseringscenter C i Norrköping och på Universeum i Göteborg. Eleverna fick en unik upplevelse där flera sinnen blev inkopplade. Filmen hette "Chemistry of life" och handlade om vad vi
människor har gemensamt med allt annat levande på jorden. Det blev en biologilektion på ett helt nytt och unikt sätt.

Åsa Tarstad och Olena Pérez Ågren, lärare från Torparskolan tyckte mycket om detta sätt att förmedla kunskap på.

- Det var häftigt att att få se hur allting hänger ihop och är beroende av vartannat. Jag tror mycket på det här visuella sättet att förmedla kunskap på, att eleverna fått följa med in i varje beståndsdel. Det här är något annat än skolböckerna, sa Olena.

- Vi har nyligen arbetat med människokroppen och filmen förklarar så bra hur litet detta lilla DNA är i relation till annat som vi kan skåda med ögat. Det ger en bättre förståelse för eleverna. Det är alltid så svårt att med ord förklara genetik och de allra minsta beståndsdelarna så att eleverna förstår hur det hänger ihop, berättade Åsa.

Växjö Linnaeus Science Park är en nod till Visual Sweden Länk till annan webbplats. och Visualiseringscenter C Länk till annan webbplats. i Norrköping. Det innebär ett nära samarbete där Science parken har tillgång till utrustning och senaste forskning inom visualiseringsteknik. Den här satsningen med att vi tog hit den portabla geodomen var för att ville ge skolorna ett unikt tillfälle för elever att under Earth Week få ta del av visualisering och dess möjligheter.

Till vår tekniska hjälp hade vi Anton Lilja, Michaela Tammaru och Andreas Anglesjö från Visualiseringscenter C.

Utöver föreställningen har eleverna genom interaktiva touchbord också fått möjlighet att ta del av hur allt liv på vår planet hänger ihop, hur det ekologiska systemet fungerar och varför biologisk mångfald är viktigt för vår fortlevnad.

Tack till alla skolor som besökt oss dessa två dagar!

Bilder från konserthuset